Ima li u Gradskom vijeću Grada Korčule stabilne većine?

Aktualno 1. prosinca 2016.

Nakon šesnaest održanih sjednica Gradskog vijeća na kojima definirana politička većina nije u stanju održati kvorum, nameće se pitanje –Ima li u  Gradskom vijeću Grada Korčule stabilne većine?

16. sjednica Gradskog vijeća, održana 29. 11. 2016. godine, predstavlja vidljiv primjer neodgovornosti i nebrige prilikom obnašanja vlasti. Na sjednici je, glasovima oporbenih vijećnika i vijećnica SDP-a, donesena Odluka o II. Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Korčule.

Ovom odlukom, između ostaloga, ukidaju se Generalni urbanistički plan-Korčula, Provedbeni urbanistički plan-Korčula te Provedbeni urbanistički plan-Medvinjak, čime se otklanjaju zapreke koje su građanima, a jednako tako i investitorima stvarale poteškoće u namjeri gradnje stambenih i poslovnih objekata.

Potrebno je reći da je postupak izrade Prijedloga izmjena i dopuna Prostornoga plana započeo 2012. godine i da su HDZ-ovoj gradskoj vlasti, i prethodnoj i ovoj, bile potrebne više od četiri godine za izradu konačnog prijedloga. Isti je vijećnicima prezentiran na jučerašnjoj sjednici, samo dva dana prije isteka zakonskog roka, nakon kojeg bi cijeli postupak trebalo započeti iznova, uz veliki financijski gubitak kako u investicijama, tako i zbog ponovnog angažiranja izrađivača Prijedloga izmjena i dopuna Prostornoga plana.

Predložiti ovako važnu točku dnevnog reda, a pritom ne imati osiguranu većinu u prethodnim konzultacijama, makar i s oporbom koja je od početka ovog saziva Gradskog vijeća pokazala konstruktivnost i volju za suradnjom, predstavlja politički diletantizam u najgorem obliku.

Ako, sad već imaginarna, većina u Gradskom vijeću nije sposobna zatomiti svoju međusobnu netrpeljivost kada se radi o ovako važnom dokumentu, ima li nade da će to napraviti u budućnosti?